A rétest nem kell bemutatni. Török időkig lehet visszavezetni, valószínűleg a “baklavából” ered. Magyarország, na és természetesen Ausztria híres a réteséről. Ez még a monarchiás időkből származik. A jól kinyújtott rétestészta olyan vékony, hogy alatta el lehet olvasni a mai újságot. Manapság az üzletekben kiváló réteslapokat kaphatunk. Ezek léteznek friss, vagy mélyhűtött kivitelben egyaránt. Az igazi “rétesszakértők” szerint a fagyasztottak sokkal gyengébbek, rosszabbak, mint a “friss” rétestészták. Na igen! Azok valóban vastagabbak. A nagyanyám már nem él, de mi folytatjuk a hagyományokat …

Májas rétes

Hozzávalók: 15 dkg borjúmáj, 5 dkg hagyma, 3 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, só, bors, majoranna, réteslap. Elkészítés: A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a borjúmájat pürésítem, a hagymát apróra vágom, a...

Káposztás rétes

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 10 dkg zsír, vagy olaj, 3 dkg cukor, só, őrölt bors. Elkészítés: A káposztát legyalulom, besózom és egy órán át állni hagyom. A zsírban megpirítom a cukrot, hozzáadom a...

Epres rétes

Hozzávalók: 60 dkg eper, 1 csomag réteslap, 4 dl tejszín, porcukor és vaníliás cukor Elkészítés: A réteslapból kb. l0 cm átmérőjű kerek lapokat vágunk, melyeket egy olajozott sütőlemezen szétterítve aranyszínűre sütünk, majd kihűtünk. A...

Diós rétes

Hozzávalók: 15 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 2 evőkanál tejszín. Elkészítés: Az őrölt diót elkeverem a cukorral és a tejszínnel. Ezzel a töltelékkel megtöltöm az előkészített réteslapokat, feltekerem őket és a szokásos módon...

Csirkés rétes

Hozzávalók: 1 csirke, olaj, paprika, só, pörköltízesítők, 1 pohár tejföl, két tasak réteslap Elkészítés: Szokásos módon csirkepörköltet készítünk, amelyet levétől jól lecsöpögtetünk. Ezután ledaráljuk. A réteslapot hármasával fogjuk össze, megkenjük vékonyan olajjal és tejföllel,...

Cseresznyés rétes

Hozzávalók: Fél kg cseresznye, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg cukor. Elkészítés: A cseresznyét kimagozom és enyhén kinyomom. Az előkészített réteslapokat megszórom morzsával, elosztom rajtuk a cseresznyét, megszórom cukorral, feltekerem és a szokásos módon megsütöm.

Burgonyás túrós rétes

Hozzávalók: réteslap (kész) 1 csomag túró 0,5 kg főtt burgonya 0,5 kg mazsola 0,03 kg vaníliás cukor 0,005 kg tojás 3 db tej 0,4 l citromhéj kristálycukor 0,08 kg porcukor 0,03 kg vaj 0,08...

Almás rétes

Almás rétes: Hozzávalók: 1 kg alma, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 5 dkg mazsola, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom. Elkészítés: Az almákat meghámozom, lereszelem és elkeverem a porcukorral, az őrölt fahéjjal,...

Almás-mákos rétes

Almás mákos rétes (4 személyre): Elkészítési idő 50 perc Hozzávalók: porcukor cukor fahéj citromlé 5 dkg margarin 2 evőkanál édesmorzsa 5 dkg mák 80 dkg alma 1 csomag réteslap Elkészítés: A megmosott alma magházát...