A rétest nem kell bemutatni. Török időkig lehet visszavezetni, valószínűleg a “baklavából” ered. Magyarország, na és természetesen Ausztria híres a réteséről. Ez még a monarchiás időkből származik. A jól kinyújtott rétestészta olyan vékony, hogy alatta el lehet olvasni a mai újságot. Manapság az üzletekben kiváló réteslapokat kaphatunk. Ezek léteznek friss, vagy mélyhűtött kivitelben egyaránt. Az igazi “rétesszakértők” szerint a fagyasztottak sokkal gyengébbek, rosszabbak, mint a “friss” rétestészták. Na igen! Azok valóban vastagabbak. A nagyanyám már nem él, de mi folytatjuk a hagyományokat …

Túrós-meggyes rétes

Hozzávalók: 30 dkg sovány túró, 15 dkg meggy, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dkg búzadara, 1 citrom, 2 tojás, 1,5 dl tejföl. Elkészítés: A meggyeket kimagozom, elfelezem és lecsepegtetem. Egy keverőtálban jól...

Túrós-barackos rétes

Hozzávalók: 30 dkg sovány túró, 20 dkg magozott, hámozott sárgabarack, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dkg búzadara, 1 citrom, 2 tojás, 1,5 dl tejföl. Elkészítés: A meggyeket kimagozom, elfelezem és lecsepegtetem. Egy...

Túros-áfonyás rétes

Hozzávalók: 30 dkg sovány túró, 15 dkg áfonya, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dkg búzadara, 2 tojás, 1,5 dl tejföl. Elkészítés: Megmosom az áfonyát és kettévágom őket. Egy keverőtálban elkeverem a vajat...

Tökös-mákos rétes gesztenyemártással

Hozzávalók: 8 réteslap 50 dkg tök 30 dkg mák 5 dkg mazsola 2 teáskanál vaníliás cukor 10 dkg porcukor 1 citrom 10 dkg vaj zsemlemorzsa 2 dl tejföl Gesztenyemártás: 25 dkg gesztenye 2 dl...

Sonkás rétes

Hozzávalók: Töltelék: 20 dkg bacon szalonna 20 dkg gépsonka 15 dkg gomba olaj vöröshagyma fokhagyma ételízesítő Elkészítés: A szeletelt gombát, kevés hagymás olajon, lepirítjuk, ételízesítővel fűszerezzük. A kinyújtott tésztát betakarjuk bacon szeletekkel (esetleg alá...

Rumos szilvás rétes

Hozzávalók: Fél kg szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg cukor, 1 dl rum, 1 dl víz. Elkészítés: A szilvát kimagozom és szeletekre vágom. A cukrot felfőzöm a víz és a cukor keverékében, majd 10...

Meggyes-mákos rétes

Hozzávalók: 25 dkg darált mák, 15 dkg magozott meggy, 20 dkg porcukor, 2,5 dl tej Elkészítés: A tejben felfőzöm a mákot a cukorral és ezzel a töltelékkel töltöm meg a lapokat.

Meggyes-gesztenyés rétes

Hozzávalók: 1 csomag 6 lapos rétestészta, 50 dkg gesztenyemassza, 25 dkg leszűrt és kimagozott meggybefőtt, 2 dl meggybefőttlé, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), csipetnyi só Elkészítése: A...

Meggyes rétes

Hozzávalók: Fél kg meggy, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg cukor. Elkészítés: A meggyeket kimagozom és enyhén kinyomom. Az előkészített réteslapokat megszórom morzsával, elosztom rajtuk a meggyet, megszórom cukorral, feltekerem és a szokásos módon megsütöm.

Mákos rétes

Hozzávalók: 30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 25 dkg alma, 5 dkg vaj, 3 dkg mazsola, 1 citrom, 2,5 dl tej Elkészítés: A tejet kevés cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítve felfőzöm. Beleteszem az...